FUNDAȚIA EOS PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ

Storytelling #14 – Călin Marcu, de la ajutor bucătar la dublu Specialist în IT

Calin Marcu, absolvent EOS Digital Career Connector

Continuăm lista poveștilor de succes marca EOS Digital Academy și de data asta îl aducem în lumina reflectoarelor pe Calin Marcu, unul dintre cei mai fresh absolventi ai cursului nostru de DevOps.

În prezent, Călin lucrează ca IT Application Analyst în cadrul companiei Atos în Timișoara și este absolvent al cursului DevOps Intensive Training susținut de IT School și finanțat de Microsoft, în cadrul Programului EOS Digital Career Connector.

Însă cursul DevOps Intensive Training nu este primul pe care Călin l-a urmat la IT School. În 2014, acesta a absolvit cursul de C++, făcând primul pas către industria IT. Ani mai târziu, procesul de reconversie profesională a lui Călin este unul impresionant, iar în prezent, obiectivul lui este de a se dezvolta pe nișa de aplicații care automatizează procesele software, țintind spre rolul de DevOps Engineer.

Calin Marcu, absolvent EOS Digital Career ConnectorAflă mai jos din povestea sa cum l-a ajutat cursul DevOps Intensive Training să fie cu un pas mai aproape de a-și atinge scopul profesional!

Iar aici poți urmări un interviu video cu Călin: https://www.youtube.com/watch?v=veBuEzsU9Hw&t=1s 

 

Spune-ne mai multe despre tine. În ce domeniu lucrai înainte de EOS Digital Career Connector și ce funcție ocupai?

Mă numesc Marcu Viorel Călin, am 36 de ani și lucrez în IT de aproximativ 6 ani. Primul meu curs la IT School a fost C++ și în momentul respectiv lucram ca și ajutor bucătar. 

După acea perioadă, am obținut un job la Orange Helpline timp de 6 luni, iar apoi a urmat momentul pe care îl așteptam în carieră. Am fost contactat de Atos pentru un post Entry-level ca L1 Monitoring team. 

După alte 6 luni am fost promovat la L2 System Administrator pe partea de aplicații . În prezent sunt Tech lead tot pe partea de aplicații și mai am acțiuni și de L3. Lucrez în mare parte cu OS Linux, Dollar Universe și Vtom .  

Care a fost motivația ta de a te înscrie la cursul DevOps, susținut de Microsoft?

Lucrând în fiecare zi cu Linux și aplicații de automatizare, am vrut să-mi dezvolt și mai mult aceste skill-uri tehnice și simt că că următorul pas în cariera mea este să devin DevOps Engineer.

Aveai cunoștințe despre tehnologiile cursului la care voiai să te înscrii, sau ai făcut research înainte?

Unele sunt cunoscute (tehnologia Bash de exemplu) dar multe nu le cunoșteam (Docker , Kubernetes). Am făcut un pic de research pe Udemy, Youtube și tot felul de platforme de learning.

Care a fost experiența din timpul cursului?

Cursul a fost foarte interesant și a acoperit multe tehnologii, servicii și informații importante. 

A fost bine structurat și cu o direcție bună. Apreciez faptul că s-a axat mai mult pe partea practică, astfel sedimentarea cunoștințelor a fost facilă . 

Ai avut temeri sau momente dificile în timpul cursului? Dacă da, cum ai reușit să le depășești?

Temeri nu, momente dificile da. De fiecare dată când mă lovesc de o problemă îmi repet că prin pași mici o sa ajung să o rezolv și nu e necesar să mă stresez mai mult decât e nevoie. 

Cu ce lecție ai rămas din partea trainerului?

Perseverența e cheia și munca de detectiv e parte din DevOps . 

Ce perspective noi de carieră ți-ai format in urma cursului? 

În primul rând, să aprofundez anumite tehnologii și pregătirea pentru primul interviu în direcția DevOps.

Ai aplicat la companii noi pe nisa DevOps?

Încă nu, dar prospectez LinkedIn să văd cum e piața 🙂.

Ce îți place cel mai mult la DevOps?

Faptul că poți să faci atât de multe lucruri: un pic de scripting, automatizare, monitorizare, debugging și cost control, dar și că îți oferă libertatea de a face aceste lucruri cu zeci de servicii, limbaje de programare, tool-uri .

Oferă un sfat celor care doresc o reconversie profesională și nu știu cum să facă primul pas.

Pași mici și răbdare.

Sunt multe informații și probabil o să pară totul greu la început, dar important e să perseverați în fiecare zi și să vă construiți un mindset care să vă sprijine țelul vostru.

 

Așa cum zice și Călin, “pași mici și răbdare” este un sfat cât se poate de bun! De asemenea, credem că povestea lui este un exemplu extrem de bun pentru exemplele de succes de reconversie profesională. Sperăm că v-a inspirat și pe voi, așa cum ne inspiră și ne motivează și pe noi să mergem mai departe cu astfel de inițiative.