Pentru că ne mândrim mereu cu absolvenții cursurilor pe care le implementăm la nivel național. Și pentru că ne bucurăm mereu să împărtășim cu voi poveștile, experiențele și reușitele lor continuăm seria noastră de #Storytelling, mai exact povești care servesc drept exemple de bune practici, așa cum v-am obișnuit.
De data aceasta ne luăm inspirația din povestea lui Ștefan Maftei. Ștefan este în prezent Security Monitoring Analyst și este unul dintre finaliștii care au absolvit cu succes cursul Dev Ops Intensive Training, lansat de noi în cadrul proiectului #EOSDigitalCareerConnector, finanțat de #Microsoft si livrat de IT School în 2023.
Află părerea lui despre cursul pe care l-a urmat urmărind interviul cu el aici: https://www.youtube.com/watch?v=HM-si_nJ6aY&t=9s și un interviu scris în rândurile de mai jos.
Spune-ne mai multe despre tine. În ce domeniu lucrai înainte de EOS Digital Career Connector și ce funcție ocupai?
Înainte de a aplica pentru cursul gratuit Microsoft DevOps Training, lucram pe poziția de SOC Analyst L1.
Care a fost motivația ta de a te înscrie la cursul DevOps, susținut de Microsoft?
Motivul pentru care m-am înscris la curs a fost de a înțelege procesele de creare, implementare și mentenanță ale unei infrastructuri IT enterprise din mai multe puncte de vedere – securitate, tool-uri folosite, profilul ideal al angajatului pe o astfel de poziție, managementul costurilor etc.
Aveai cunoștințe despre tehnologiile cursului la care voiai să te înscrii, sau ai făcut research înainte?
Înainte de a mă înscrie la curs, auzisem de diferitele tehnologii abordate (de exemplu Docker) din diverse cursuri online (Udemy), însă voiam să am parte și de explicații mai amănunțite, de îndrumarea unui trainer în rezolvarea de task-uri care le implică.
Care a fost experiența din timpul cursului?
Experiența a fost per total una pozitivă, mi-a plăcut abordarea trainerului de a rezolva exerciții împreună, de a nu ne fi teamă să greșim și să reluăm un proces de oricâte ori e nevoie.
Ai avut temeri sau momente dificile în timpul cursului? Dacă da, cum ai reușit să le depășești?
Temerea mea principală a fost că nu voi putea ține pasul cu părțile total noi, însă am depășit-o destul de ușor din două motive: primul – ne-au fost puse la dispoziție înregistrări ale cursului și al doilea – am fost încurajați să luăm noi inițiativa, să ne partajăm ecranul și să lucrăm asistați în ritmul nostru.
Cu ce lecție ai rămas din partea trainerului?
Să fiu deschis la a folosi mereu noi unelte în rezolvarea unei probleme, chiar dacă pentru mine nu reprezintă soluția cea mai confortabilă. Să adopți această mentalitate este un punct esențial pentru o carieră de succes în orice arie a IT-ului.
Ce perspective noi de carieră ți-ai format în urma cursului Microsoft DevOps Intensive Training?
Experiența din timpul cursului m-a ajutat să asimilez multe noțiuni conexe pe partea de infrastructură și securitate IT.
Obținând în paralel certificările Microsoft Azure 900 și SC 900, am reușit să fac tranziția la un rol care are în prim plan tehnologiile de securitate Microsoft.
Concret, cursul m-a ajutat să reînvăț ce știam și să clădesc bazele unor alte tehnologii relevante, să avansez în cariera de Security Analyst prin cunoașterea utilității domeniului și a efortului depus de cei implicați exclusiv în DevOps.
Ce îți place cel mai mult la DevOps?
Ce apreciez la DevOps este flexibilitatea alegerii tehnologiilor cu care poți să duci la bun sfârșit o provocare. Poți începe de la ceva mic, de la un limbaj de programare pe care îl stăpânești și inevitabilul se va produce – vei ajunge să înveți multe lucruri care să ușureze munca ta și a echipei.
Oferă un sfat celor care doresc o reconversie profesională în IT și nu știu cum să facă primul pas.
Îi sfătuiesc pe cei care doresc să facă o reconversie profesională să stabilească întâi ce domeniu din IT i-ar atrage pe termen lung, aceasta fiind cea mai mare provocare.
În acest sens pot urma, de exemplu, cursul IT School „Intro în IT”, care are ca obiectiv prezentarea unor noțiuni fundamentale din programare și testare software.
Pe cont propriu, pot să înceapă prin a lua contact cu certificări fundamentale precum CompTIA A+, CS50: Introduction to Computer Science, și să urmărească conținut accesibil pe tema alegerii unei cariere – de exemplu seria de video-uri a lui Viorel Mocanu – „Tipuri de #joburi din #IT”.