FUNDAȚIA EOS PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ

Luna Europeană a Securității Cibernetice – Octombrie 2023 #BeSmarterThanAHacker

Luna Europeană a Securităţii Cibernetice (European Cyber Security Month – ECSM) este o campanie anuală a Uniunii Europene, coordonată de Agenţia UE pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și este dedicată promovării securităţii cibernetice în rândul cetăţenilor, organizaţiilor şi furnizării de informaţii actualizate privind securitatea digitală prin sensibilizare şi schimbul de bune practici.

În fiecare an, pe tot parcursul lunii octombrie, au loc sute de activităţi în întreaga Europă, inclusiv conferinţe, ateliere de lucru, cursuri de formare, seminare online, prezentări, chestionare online şi multe altele, cu scopul de a oferi cetăţenilor resurse pentru a afla mai multe despre protecţia online.

În România, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) este parte a proiectului-pilot ECSM şi coordonator naţional al campaniei de conştientizare încă de la debutul proiectului, din anul 2012.

Lansarea oficială a campaniei din acest an a avut loc în cadrul evenimentului „Cyber Days 2023”, organizat la Parlamentul European în perioada 26 – 28 septembrie 2023.

CyberDays 2023
CyberDays 2023

Motto-ul campaniei din acest an este #BeSmarterThanAHacker, și face apel la persoanele de toate vârstele care utilizează internetul și se expun riscului de a fi supuse la atacuri cibernetice prin diferite tehnici de inginerie socială.

 

Luna Europeană a Securității Cibernetice
Luna Europeană a Securității Cibernetice

Informaţiile furnizate în cadrul campaniei Luna Europeană de Securitate Cibernetică îi va ajuta pe utilizatori să se familiarizeze cu diferitele moduri în care pot fi păcăliţi de infractorii cibernetici şi vor învăţa cum să identifice şi să se ferească de potenţiale escrocherii.

În opinia directorului executiv al ENISA, Juhan Lepassaar, “individul reprezintă una dintre cele mai vulnerabile legături în lanţul de securitate cibernetică”, iar “explicarea modului în care funcţionează ingineria socială în practică poate îmbunătăţi conştientizarea potenţialelor capcane”.