FUNDAȚIA EOS PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ

Conferință Women4IT: Leadership în economia digitală

Pe 17 mai 2021, Plan International Spania a organizat cea de-a doua conferință de diseminare a proiectului Women4IT, cofinanțat de Granturile SEE și Norvegia, privind tema „Leadership-ul femeilor tinere în economia digitală”. Conferința a reunit părțile interesate internaționale cheie implicate în sprijinirea participării femeilor tinere care nu sunt angajate, în educație sau în formare (NEET) în acest sector: experți în competențe digitale, furnizori de formare profesională, tinere participante care au participat și absolvit cursurile pilotate, femei lider și reprezentanți instituționali . În cadrul conferinței, desfășurată la Madrid într-un format hibrid, speakerii au discutat despre rolul tinerelor femei în economia digitală și despre formarea lor pentru a participa la sectorul tehnologic în contextul proiectului Women4IT și în contextual actual pandemic.

Evenimentul a început cu un discurs de bun venit și introducere din partea Plan International Spania, directorul de programe locale, Begoña Solórzano. Dna Solórzano a subliniat importanța fetelor și a tinerelor pentru a face parte din a patra Revoluție industrială și necesitatea urgentă de a pune în aplicare măsuri pentru reducerea decalajului digital de gen, nu numai în educație și formare, ci și pe piața muncii și în roluri de conducere, căutând un angajament la nivel înalt de a nu lăsa nicio fată sau femeie în urmă în Transformarea digitală, mai ales în timpul recuperării post-COVID.

În urma acestei intervenții, Carmen Tovar Sánchez de la Alianța STEAM – Ministerul Educației din Spania a introdus inițiativa public-privată spaniolă pentru a promova participarea fetelor și tinerelor la cariere în știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică. Scopul acestei Alianțe este de a uni forțe, de a căuta sinergii și de a promova inițiative în domeniul educației și formării care elimină stereotipurile de gen asociate cu anumite vocații și profesii, care promovează abilitarea femeilor în disciplinele STEAM încă din etapele timpurii ale educației și care contribuie la eliminarea decalajul de gen în accesul la aceste discipline.

După aceea, primul panou de discuții al conferinței a evidențiat rolul companiilor în proiectul Women4IT, nevoile reale ale sectorului privat și experiențele sale cu partenerii proiectului. Belén Perales, director de resurse umane la IBM Spania, Rita Raisa Jevdokimova, specialist în resurse umane la TestDevLab Letonia și Mónica Arana, formatoare Bejob pentru Women4IT, au subliniat, de asemenea, importanța programelor precum Women4IT pentru a ajuta tinerele să dezvolte abilități tehnologice, să creeze rețele, să învețe cum să folosească câteva instrumente și să aibă ocazia să se conecteze cu piața muncii pentru a crea, în doar câteva luni, proiecte cu impact real. Mai mult, participantele au subliniat că companiile sunt esențiale pentru succesul programelor ca Women4IT, deoarece „pot oferi informații de primă mână despre cele mai solicitate profiluri și spațiul disponibil pentru femeile din sector”.

Al doilea panou le-a adus pe scenă pe adevăratele protagoniste ale proiectului, tinerele participante la Women4IT care și-au finalizat deja cursurile. Sofia Utrera, Patricia Pintor, Kenya Miranda (Spania), Jean Kennedy (Irlanda) și Teodora Stirba (România) și-au împărtășit experiențele și opiniile cu privire la proiect, precum și așteptările și speranțele lor pentru viitorul apropiat.

Women4IT a fost o experiență foarte valoroasă la nivel profesional și, mai ales, la nivel personal. Acum am mai multă încredere de sine, deoarece am dobândit abilități și competențe digitale care sunt esențiale pentru viitoarea mea carieră; iar la nivel personal, pregătirea mi-a dat curajul să aleg o carieră în acest domeniu “, a spus Teodora Stirbat, care lucrează acum în domeniul Inteligenței Artificiale în Parlamentul European, la Brussels.

A treia discuție a fost centrată pe Leadershipul femeilor în domeniul IT, în care participantele au avut ocazia să asculte experiențele și sfaturile femeilor inspiraționale care au deja un rol relevant în sectorul tehnologic, precum Nerea Luis Mingueza, doctor în AI la doar 29 de ani, și co-fondatoare al unuia dintre principalele evenimente tehnologice din Spania, TechFest și nu în ultimul rând Cristina Ricaurte, Director de soluții și inovare în SAP Spania. Scopul acestui panel final a fost atât să arate tinerelor participante succesul acestor femei lider în domeniul digital, cât și să prezinte și să reamintească instituțiilor statului care formulează politici publice și nu în ultimul rând, sectorului privat că mai sunt multe de făcut în ceea ce privește egalitatea sexelor, în economia digitală.

În cele din urmă, Secretara de stat pentru Digitalizare și Inteligență Artificială al guvernului spaniol, Carme Artigas Brugal, a închis evenimentul pentru a încuraja femeile tinere să participe la tranziția digitală și pentru a arăta angajamentul guvernului spaniol în acest scop.

Citiți mai multe despre proiectul Women4IT pe pagina proiectului!