FUNDAȚIA EOS PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ

Storytelling #11_Cyberstart.02_ Dan Negrescu, București

Acum că s-a încheiat și a doua promoție a cursului Cyberstart, organizat și de această data cu sprijinul Microsoft, am pregătit pentru voi două povești de succes, din două perspective, mai exact din partea unor absolvenți din două grupe diferite, de începători și de avansați.

Anul acesta am vrut să oferim ocazia și celor mai puțin pregătiți sau cunoscători în domeniul securității cibernetice să învețe despre domeniu, dar și celor care aveau cunoștințe de cybersec, să le aprofundeze.

Așadar, am stat puțin de vorbă cu Dan Negrescu, absolvent al cursului Cyberstart.02, grupa de Avansați.

Povestea lui Dan este interesantă. Este un om foarte pasionat de domeniul tech. Pe noi ne inspiră. Sperăm că și pe voi.

Aflați mai multe despre experiența lui, citind rândurile de mai jos.

 

Dan Negrescu, absolvent Cybserstart.02 grupa CAREER
Dan Negrescu, absolvent Cybserstart.02 grupa CAREER

 

  1. Salut, Dan. Cu ce te ocupai înainte de a urma cursul CYBERSTART? Dacă lucrai, ce funcție aveai?

Salutare. Sunt angajat ca administrator rețele și sunt responsabil cu buna funcționare a echipamentelor IT precum și cu securitatea acestora.

  1. Cum ai descoperit programul CYBERSTART ?

Am descoperit programul CYBERSTART prin intermediul unui prieten care a recomandat acest curs.

  1. Care a fost motivația ta de a te înscrie la cursul CYBERSTART lansat de Fundația EOS? Ce anume te-a atras?

M-am înscris la cursul Cyberstart lansat de Fundația EOS deoarece caut încontinuu să îmi dezvolt cunoștințele și simțeam că îmi lipsesc anumite informații și skill-uri în domeniul securității cibernetice, iar cele pe care le aveam nu erau structurate corespunzător. Ce m-a atras atras la acest program? Am vrut să îmi creez o structură a informațiilor, să observ bune practici și să învăț într-un cadru organizat.. Angajatorii cer competențe diverse, iar certificarea oferită de Certiport oferă un plus valoare experienței.

  1. Cunoșteai tehnologiile predate la curs, înainte să te înscrii? Dacă da, care dintre ele?

Eram familiar cu multe informații teoretice dar îmi lipseau o serie de experiențe hands-on și pe alocuri mă pierdeam în multitudinea de informații online.

  1. Descrie o componentă de experiență personală din timpul cursului. De ex: ceva ce ți-a plăcut…… Poate au existat momente ”wow!” sau momente dificile în timpul cursului… Cum ți s-a părut trainerul?

Cel mai tare mi-a plăcut partea partea practică deoarece am înțeles efectiv procesele și scopul utilizării tool-urilor.; Trainerul a fost implicat și atent și prezent în a explica orice nelămurire; cursul m-a ajutat să îmi îmbunătățesc skill-urile tehnice și mi-a arătat la ce trebuie să fiu mai atent în domeniu; Cybersecurity e o provocare în sine pentru că implică nevoia de cunoștințe tehnice și este un domeniu în plină ascensiune.

  1. Dacă au existat momente provocatoare, cum ai reușit să le depășești?

Cel mai provocator moment în curs a fost să rezolv laboratoarele cât mai repede. Am luat-o ca pe o provocare personală.

  1. În urma cursului ești mai stăpân/ă pe tine? Ai descoperit în piață companii care caută specialiști pe nișa Cybsersec? Ai vreun lead pentru un job anume?

Stăpânesc mult mai bine competențele de cybersec și am învățat să identific mai bine diverse tipuri de vulnerabilități. Dintr-o simplă căutare se poate observa că specialiștii cybersec sunt din ce în ce mai căutați, iar pentru asta cursul s-a potrivit perfect.

  1. Ce te fascinează cel mai mult la domeniul Cybersecurity?

Cybersecurity este o tendință în creștere în IT, atât din punctul de vedere al awareness-ului cât și al nevoii de specialiști, având în vedere expunerea digitală din ce în ce mai mare a companiilor. Asta înseamnă multe oportunități de dezvoltare a carierei.

  1. De ce crezi că securitatea cibernetică este o nișă de viitor pe piața muncii?

Cybersecurity este o nișă pe piața muncii IT care este în plină dezvoltare, în principal datorită creșterii volumului de date și a amenințării cu privire la securitatea acestora. Chiar dacă și în acest domeniu influența AI nu a întârziat să apară, nu văd ca în viitorul apropiat aceasta să poată înlocui factorul uman. Atât timp cât adversarul este tot uman, cea mai bună apărare rămâne tot cea în care există o persoană care ia decizia finală. Momentan, AI potentează capacitățile de securitate.

  1. Oferă un sfat celor care își doresc să urmeze un curs similar/ să își înceapă o carieră digitală.

Cât timp avem curent și internet orice carieră în domeniul digital are potențial, atât timp cât se aduc ajustări și procesul de învățare nu se oprește. Avem nevoie de calculatoare și avem nevoie de oameni care să le spună ce să facă, să le securizeze și să le întrețină.

Mulțumim frumos Dan, pentru dedicarea ta.

Îți dorim mult succes în continuarea carierei tale digitale. Sperăm să inspiri cât mai multe persoane să intre în acest domeniu cu la cel putin la fel de mult avânt și pasiune ca și tine! 😊