FUNDAȚIA EOS PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ

Storytelling #12_Cyberstart.02_Mihaela Florea, Râmnicu Vâlcea

Mihaela Florea, absolventă Cyberstart.02, grupa INTRO

Așa cum vă povesteam, am extras două testimoniale de la absolvenții ediției 2 de Cyberstart, program lansat cu sprijiunl Microsoft, și sperăm să inspire cât mai multe persoane să facă pași spre domeniul digital, fie că e pentru prima dată sau pentru aprofundare.

Mai jos vă spunem experiența Mihaelei Florea, absolventă a cursului Cyberstart.02, grupa de Începători.

Povestea ei este una care inspiră, fiind deja angajată în sectorul IT, dar inspiră tocmai prin faptul că s-a înscris la curs, ca să aprofundeze domeniul cybersecurity, ca să învețe  mai multe și să folosească noile cunoștințe la jobul actual.

Aflați mai multe despre experiența ei, citind rândurile de mai jos.

 

Mihaela Florea, absolventă Cyberstart.02, grupa INTRO
Mihaela Florea, absolventă Cyberstart.02, grupa INTRO

 

  1. Bună. Pentru început, cum te numești? Cu ce te ocupai înainte de a urma cursul CYBERSTART? Dacă lucrai, ce funcție aveai?

Bună. Numele meu este Florea Mihaela. Înainte de a urma cursul CYBERSTART eram, ca și în prezent, angajată în departamentul IT, la o firmă din domeniul AUTO din Râmnicu Vâlcea.

  1. Spune-ne cum ai descoperit programul CYBERSTART ?

Am descoperit programul CYBERSTART navigând pe internet, pe pagina de Facebook a Fundației EOS România.

  1. Care a fost motivația ta de a te înscrie la cursul CYBERSTART lansat de Fundația EOS? Ce anume te-a atras la cursul nostru?

M-am înscris la cursul Cyberstart lansat de Fundația EOS pentru a îmi acoperi golurile pe care le aveam în acel moment în acest domeniu, al securității cibernetice. Ce m-a atras la acest program? Am vrut să descopăr și să aprofundez pentru că am avut o experiență neplăcută legată de securitatea cibernetică făcută prost, fără bazele puse de un curs, la actualul loc de muncă. Angajatorii ar trebui să ceară competențe Microsoft de securitate cibernetică, nu ai cum să lucrezi în IT fără aceste minime cunoștințe.

  1. Cunoșteai tehnologiile predate la curs, înainte să te înscrii? Dacă da, care dintre ele?

Știam doar informații generale, de care te lovești zi de zi.  Nu cunoșteam în detaliu nimic din acest domeniu. Cât privește practica și utilizarea acestor cunoștințe, eram la un nivel minim.

  1. Descrie o componentă de experiență personală din timpul cursului. De ex: ceva ce ți-a plăcut…… Poate au existat momente ”wow!” sau momente dificile în timpul cursului… Cum ți s-a părut trainerul?

Cel mai tare mi-a plăcut partea teoretică, modul în care a decurs cursul a fost fluid, pe înțelesul tuturor; Trainerul a fost aproape de noi, cursanții, ordinea informațiilor predate a fost logică, totul fiind interconectat. Mi-a fost teamă să nu mă descurc la partea practică dar laboratoarele au fost organizate pe nivele de dificultate, accesibile pentru oricine a fost atent la predarea cursului. Știam intuitiv să utilizez o mică parte din tools-urile folosite în cadrul laboratoarelor, dar cursul m-a ajutat să înțeleg DE CE să le folosesc și mai ales CÂND să le folosesc. Cybersecurity e o provocare în sine pentru că este un domeniu în continuă schimbare și este destul de greu să ții pasul cu aceste modificări.

  1. Dacă au existat momente provocatoare, cum ai reușit să le depășești?

Cel mai provocator moment din timpul cursului a fost corelarea informațiilor cu partea practică, mai ales la capitolul legat de VPN și IpSec. Cum i-am făcut față? Păi am avut parte de un trainer empatic, care ne-a demonstrat logica din spatele acestui proces. Am parcurs un laborator întreg asistată de trainerul nostru, Mihai Chiroiu, pas cu pas, explicând fiecare comandă ce trebuia rulată.

  1. În urma cursului simți că ești mai stăpână pe tine? Ai descoperit în piață companii care caută specialiști pe nișa Cybsersec? Ai vreun lead pentru un job anume?

Stăpânesc mult mai bine competențele de cybersec, acum le am organizate logic în mintea mea, nu mai este o harababură de noțiuni goale. Sunt multe oportunități și oferte de Cybersecurity în România, pot aplica ce am învățat la locul meu de muncă, având acum o bază pusă de acest curs.

  1. Dar ce te fascinează cel mai mult la domeniul Cybersecurity?

Cybersecurity este o tendință nouă în IT. Mie îmi place că te provoacă să te informezi constant, niciodată nu o să ai parte de plictiseală sau rutină în acest domeniu.

  1. De ce crezi că securitatea cibernetică este o nișă de viitor pe piața muncii?

Cybersecurity este o nișă pe piața muncii IT deoarece până în prezent nu a fost tratată cu seriozitatea meritată, dar acum, cu expansiunea lumii online, este un domeniu care se autoimpune, prin necesitatea dovedită.

  1. Oferă un sfat celor care își doresc să urmeze un curs similar/ să își înceapă o carieră digitală.

Acest curs este un must-do pentru că pune bazele unei cariere digitale, nu ai cum să evoluezi dacă nu ai cunoștințele minime de SECURITATE CIBERNETICĂ, indiferent de ce ramură din domeniul digital îți alegi să urmezi. 

Mulțumim frumos!

Și, Mihaela, îți dorim mult succes în continuarea carierei tale digitale. Sperăm să inspiri cât mai multe doamne și domnișoare să aprofundeze acest vast domeniu tehnic.  😊