Formarea din etapa pilot a proiectului a oferit informații valoroase pentru îmbunătățirea cursurilor CybARverse

  • Acasă
  • Noutăți
  • Noutăți
  • Formarea din etapa pilot a proiectului a oferit informații valoroase pentru îmbunătățirea cursurilor CybARverse

În perioada aprilie – iunie 2024,  proiectul CybARverse a înregistrat un progres semnificativ! Partenerii proiectului au implementat activitățile pilot în Lituania, Malta, Cipru și România. Scopul acestei etape a fost acela de a testa alături de cursanți cele 17 scenarii de securitate cibernetică dezvoltate și elementele lor interactive de realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR). 

În funcție de nivelul lor de cunoștințe, participanții au putut alege să urmeze unul sau mai multe dintre cursurile disponibile, care sunt structurate pe următoarele nivele: 

  • Începător: acest curs acoperă subiecte esențiale de siguranță și securitate cibernetică pentru începători cum ar fi: Malware, Ingineria Socială, Racolarea online, Riscurile de securitate cibernetică pe rețelele sociale, Atacurile din Internetul Lucrurilor (IoT). 
  • Intermediar: acest nivel intermediar explorează amenințări mai complexe la adresa securității cibernetice, pe lista acestor amenințări aflându-se atacurile de tip ransomware, rootkit, pharming, cryptojacking, cross-site scripting precum și injecția SQL. 
  • Avansat: Nivelul avansat se concentrează pe amenințări complexe de securitate cibernetică, cum ar fi atacurile de tip man-in-the-middle (intermediar inserat), exploatarea avansată a vulnerabilităților existente în Internetul Lucrurilor (IoT), exploatarea vulnerabilităților tip “zero-day” și atacurile de tip DoS, respectiv DDoS. 

Pe durata etapei de testare a cursului, peste 50 de participanți din cele 4 țări partenere au testat materialele dezvoltate și au dobândit cunoștințe suplimentare pe teme de securitate cibernetică. Materialul de formare include o secțiune teoretică, un plan de lecții propus, scurte videoclipuri informative și utilizarea experienței imersive CybARverse VR/AR. Formatorii și participanții nu numai că au studiat materialele elaborate, dar au și oferit feedback valoros pentru îmbunătățirea ulterioară a cursului. 

Evaluarea cursului a evidențiat un feedback pozitiv din partea participanților. Testarea pilot a cursului de securitate cibernetică, care utilizează tehnologii imersive, a primit o evaluare detaliată din partea participanților, evidențiind atât punctele forte, cât și aspectele care necesită îmbunătățire. Feedback-ul arată că, per ansamblu, cursul a fost bine primit, mulți participanți apreciind utilitatea acestuia și modul în care a contribuit la aprofundarea cunoștințelor lor în domeniul securității cibernetice. Nivelurile începător și intermediar au fost deosebit de apreciate pentru conținutul clar și esențial, în timp ce unii participanți au considerat că nivelul avansat este prea ușor, sugerând nevoia de materiale mai provocatoare la acest nivel. 

Feedback-ul din etapa pilot a fost discutat în detaliu de parteneri în cadrul celei de-a doua activități de formare (LTTA), desfășurată în iulie la Larnaca, Cipru. Următoarea etapă a proiectului va continua cu ajustările necesare ale conținutului cursului și traducerea cursului în limba națională a partenerilor de proiect. 

În toamna acestui an, cursul va fi introdus publicului larg în țările partenere și la nivel european.