FUNDAȚIA EOS PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ

SHIFT4IT – Schimbarea paradigmei pentru femeile din sectorul IT

  • Acasă
  • Proiecte
  • SHIFT4IT – Schimbarea paradigmei pentru femeile din sectorul IT

Sectorul IT este una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial, iar ocupațiile din domeniul tehnologiei informației și al computerelor sunt în continuă cerere pe piața muncii. În contextul Uniunii Europene, cererea pentru locuri de muncă în sectorul IT este în continuă creștere, numărul posturilor de specialiști în informații și comunicații a crescut cu 6.9% între primul trimestru al anului 2021 și primul trimestru al anului 2022 (ec.europa.eu/Eurostat). 

Cu toate acestea, în același timp, sectorul IT se confruntă cu dificultăți în acoperirea deficitului de talente în multe dintre domeniile sale, inclusiv în managementul proiectelor IT. Organizațiile și companiile doresc să optimizeze experiența utilizatorilor și să automatizeze sarcinile, căutând o combinație de competențe tehnice și abilități interpersonale, precum cunoștințele tehnologice, empatia, expertiza în sustenabilitate și inovație, având nevoie de lideri capabili să ofere soluții eficiente într-un timp scurt (viitorul locurilor de muncă în managementul proiectelor la nivel mondial, www.prince2.com). 

Nevoia de profesioniști IT pe piața muncii reprezintă o oportunitate pentru tinerii care se pregătesc să intre pe piața muncii, dar este și un indicator al unei probleme, unele previziuni arătând că în următorii 5 ani, deficitul de talente IT va fi una dintre cele mai mari amenințări cu care va trebui să se confrunte industria tehnologică europeană.  

Proiectul SHIFT4IT (Schimbarea paradigmei pentru femeile din sectorul IT) a fost conceput ca răspuns la această problemă – în cadrul acestuia, se vor dezvolta programe de formare pentru manageri de proiect din sectorul IT, cursuri ce le vor furniza tinerelor femei abilitățile necesare pentru a înțelege terminologia specifică dezvoltatorilor, pentru a gestiona echipe de dezvoltatori și pentru a facilita comunicarea eficientă între dezvoltatori și clienți sau utilizatori. Prin acest proiect, 80 de tinere absolvente de studii umaniste și sociale vor dobândi competențele și cunoștințele necesare pentru a accesa cariere în sectorul IT.    

Partenerii vor dezvolta un curriculum care este strâns legat de nevoilor angajatorilor din fiecare țară și aliniat cu standardele de calitate ale educației non-formale, precum și materiale didactice pentru managerii de proiect din sectorul IT. De asemenea, partenerii vor organiza sesiuni de formare pentru formatori, menite să ofere metode de învățare non-formală adaptate nevoilor grupului țintă, și cursuri dedicate celor 80 de tinere femei, cursuri ce vor facilita accesul acestora la noi oportunități profesionale. 

Coordonatorul proiectului Erasmus+ SHIFT4IT este Centrul de cultură tehnică Rijeka (CTK Rijeka), acesta fiind implementat împreună cu următoarele organizații partenere: Fundația EOS – Educating for an Open Society România, Agenția de Dezvoltare Rijeka (RDA PORIN) – Croația, Academia Internațională de Granturi Europene SRL (egina Srl) – Italia, Confederația Italiană a Industriilor Mici și Mijlocii – CONFAPI TERNI – Italia și Interface3 – Belgia.