Conform indicelui economiei și societății digitale al Uniunii Europene, România ocupă locul 27 din 28 de țări membre ale UE în ce privește capitalul uman, iar poziția sa a stagnat față de anul precedent. Competențele digitale de bază și competențele software (de manipulare a conținutului) de bază se află pe locul 27 în rândul statelor membre ale UE.
Mai puțin de o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au competențe digitale de bază (58% la nivelul întregii UE), în timp ce doar 35% au competențe software de bază (comparativ cu o medie de 61% în UE).
Această situație se reflectă și în punctajul Women in Digital, în cadrul căruia România ocupă locul 27 în ceea ce privește abilitățile digitale ale femeilor.
În acest context, Fundația EOS derulează încă din anul 2021 un program de sprijinire a femeilor pentru cariere în tehnologie. Proiectul Digital Women este dezvoltat în parteneriat cu INCO – programul Work in Tech cu sprijin de la Google.org.
Proiectul se adresează femeilor care se află în șomaj sau celor care ocupă locuri de muncă periclitate (disponibilizări iminente datorită automatizării fabricilor, pandemiei provocate de coronavirus, nevoii crescute de competențe digitale de nivel ridicat).
-
— În 2021, Digital Women a sprijinit peste 900 de femei, din care 650 au obținut certificarea Google IT Support Specialist și să facă primii pași spre o carieră în tehnologie.
-
— În 2022, proiectul a oferit acces la programul de certificare Google IT Support Specialist unui număr de peste 800 de femei.
-
— În 2023, programul sprijină în mod gratuit 450 de femei să-și dezvolte competențele digitale și de angajare, să obțină o certificare Google recunoscută internațional și să aibă acces la oportunități profesionale în domeniul IT.
Programul de formare este găzduit pe platforma Coursera în format exclusiv online. EOS a dezvoltat un pachet de asistență tehnică și mentorat prin care participantele vor avea acces la sesiuni live cu echipa EOS.