FUNDAȚIA EOS PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ

AMeLiE – Alfabetizare media pentru combaterea discursului instigator la ură

  • Acasă
  • Proiecte
  • AMeLiE – Alfabetizare media pentru combaterea discursului instigator la ură

Scopul principal al proiectului Erasmus+ KA201, intitulat „AMeLiE – Advanced Media Literacy Education to counter on the hate-speech online/ Alfabetizare media pentru combaterea discursului instigator la ura” este:

Să ofere profesorilor (de la toate nivelurile de educație) și reprezentanților comunităților școlare (inclusiv familiilor) o metodologie și o abordare inovatoare pentru a contracara fenomenul discursului instigator la ură în mediul online.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Promovarea la nivel European a schimbului de bune practici în școli în domeniul luptei împotriva discursului instigator la ură în mediul online.
  • Dezvoltarea unui curs de formare pentru profesioniștii din domeniul educației școlare prin adaptarea și combinarea bunelor practici deja existente cu dezvoltarea ulterioară a unor abordări avansate de învățare online.
  • Crearea unei platformă de învățare reciprocă și de crowdsourcing, prin intermediul căreia școlile participante vor putea aborda problema cu ajutorul materialelor de învățare create de experți, vor discuta cazurile relevante și vor putea realiza propriile inițiative.

Școlile participante vor beneficia de rezultatele proiectului, în primul rând prin formarea directă a unui număr de 5 profesori și reprezentanți ai comunităților școlare pentru fiecare țară implicată (Italia, Belgia, Grecia, Germania, România); apoi, fiecare din cei 5 profesori instruiți inițial va trebui să recruteze și să instruiască alți 5 utilizatori; în cele din urmă, aceștia vor folosi platforma online cu materialele de învățare, atât pentru schimbul de resurse cât și pentru contactul direct cu alte inițiative din toată Europa.

Școlile se vor putea baza pe un traseu educațional la un nivel calitativ ridicat, acestea fiind ghidate de partenerii proiectului pe toată durata de implementare a activităților proiectului.

Fiecare școală va putea participa la un concurs propunând o campanie de comunicare referitoare la combaterea discursului care instigă la ură, alegând mijloacele de comunicare preferate (video, fotografii, povestiri digitale, artele spectacolului, etc.). Câștigătorii vor participa la un eveniment de diseminare a rezultatelor care va avea loc la Bruxelles și vor putea vizita instituțiile europene (călătoria va fi organizată și asigurată de către coordonatorul de proiect).

Eveniment lunar: Ziua discursului tolerant – toți utilizatorii rețelei vor crea un mesaj de pace și democrație pe rețelele sociale și va fi întocmit un clasament al celor mai votați utilizatori care va fi vizibil pe platformă.

De asemenea, în cadrul proiectului va fi dezvoltat un set de “Instrucțiuni” pentru a ghida factorii de decizie politică și părțile interesate în lupta împotriva discursului instigator la ură în mediul online.

PARTENERI