Desi Ziua Internațională a Femeii a trecut deja, cred ca putem sa spunem ca anul aceta sarbatorim Luna Femeii 2021 – o luna pentru a sărbători succesul și realizările femeilor din întreaga lume. Este, de asemenea, un prilej bun pentru recunoașterea problemelor cu care femeile încă se confruntă în societate și pentru înțelegerea modului în care putem avansa pentru a face egalitatea dintre femei și bărbați mai vizibilă.

Pentru a cinsti această zi, echipa Women4IT este aici pentru a vă reaminti de ce este crucială o reprezentare mai mare a genului în sectorul TIC și de ce avem nevoie de mai multe femei în tehnologie.

  1. Diversitatea stimulează inovația

A avea mai multe talente feminine în tehnologie îi avantajează pe toți, în special pe angajatori. Angajarea femeilor din toate mediile poate spori afacerile din domeniul tehnologiei cu idei, perspective și abordări noi. A avea o echipă mai diversă aduce inovație în produse și servicii și ajută la identificarea oportunităților de afaceri care altfel ar putea fi trecute cu vederea.

O nouă perspectivă asupra activităților de zi cu zi poate îmbunătăți viața de zi cu zi și interacțiunile, în timp ce o nouă abordare a obiectivelor strategice are potențialul de a duce afacerile la un nivel cu totul nou.

  1. Rezolvarea prejudecatei legată de diversitate

Produsele pe care o afacere le creează și serviciile pe care le oferă sunt utilizate de mulți oameni. Dar v-ați întrebat vreodată cui se adresează cel mai mult?

Atunci când este creat un produs, în special unul digital, echipele de dezvoltare se gândesc adesea la utilizatori, aplicându-și propria experiență și perspectivă la soluțiile pe care le-ar putea oferi. Dacă membrii echipei sunt similari unii cu alții, sunt șanse ca doar anumite idei și abordări să fie explorate, limitând potențialul produsului.

O diversitate mai mare între echipe rezolvă această problemă prin aducerea la masă a unei perspective mai largi și a unor idei noi. Datorită echipelor mai diverse, este mai ușor să observați noi oportunități și să oservați problemele înainte ca acestea să se întâmple. De exemplu, introducerea programatorilor de sex feminin poate ajuta la prinderea prejudecăților în algoritmii dezvoltați exclusiv de echipe masculine.

Cu cât o echipă este mai reprezentativă pentru toate sexele, mediile etnice, vârstele și convingerile, cu atât există mai multă certitudine că produsele și serviciile nu vor fi părtinitoare. Merită? Categoric.

  1. Îmbunătățiți performanța echipelor

Diversitatea nu numai că generează noi perspective și inovații la locul de muncă, dar crește și eficiența și productivitatea întregii echipe. De fapt, un studiu McKinsey & Company din 2015 indică faptul că personalul divers depășește semnificativ echipele omogene. În echipele echilibrate între sexe, performanța crește cu 15% la sută și crește cu până la 35% pentru echipele care sunt diverse din punct de vedere rasial.

  1. Angajarea diversă este mai ușoară ca niciodată

Dacă pandemia ne-a arătat ceva, atunci când munca la distanță este noul normal, angajarea diversă este mai ușoară ca niciodată. Noile soluții tehnologice oferă flexibilitate care face ca lucrul la distanță să fie o opțiune ușoară. Mai mult, deschide oportunități și face munca mai accesibilă pentru cei pentru care telemunca este o chestiune nu numai de comoditate, ci și de incluziune: persoane cu dizabilități, îngrijitori, rezidenți din zonele rurale și locații îndepărtate și mulți alții.

Pentru afaceri, acest lucru poate însemna accesul la un fond și mai mare de talente și șansa de a aduce mai multe femei de toate mediile la bord pentru poziții TIC. Acest lucru oferă oportunitatea de a profita de beneficiile unei echipe diverse și talentate, totul prin simpla evoluție a lucrurilor odată cu vremurile în care trăim.

  1.  Diversitatea aduce valoare suplimentară

Un personal divers înseamnă îmbogățirea locului de muncă cu culturi, experiențe și cunoștințe diferite – acest lucru poate uni echipele și crește relațiile la locul de muncă, la rândul său, sporind performanța și câștigurile unei afaceri. Echipele vor fi, de asemenea, mai bine pregătite să se ocupe de o mare varietate de probleme, iar lucrul în echipă îmbunătățit va aduce beneficii doar organizațiilor.

Acest lucru se traduce și prin valoare financiară. Un studiu Intel din 2016 a arătat că diverse companii sunt pur și simplu mai profitabile: creșterea diversității locului de muncă poate aduce 470 – 570 miliarde dolari anual pentru industria tehnologică (SUA), atât diversitatea de gen, cât și cea rasială jucând un rol important.

  1. Diversitatea atrage talentul

Lumea noastră este plină de culturi, religii și etnii diferite iar echipele de la locul de muncă ar trebui să reflecte și acest lucru. Echipele în care toți membrii sunt deopotrivă sugerează că compania are o preferință pentru un anumit tip de candidat.

Cu cât o echipă este mai diversă, pe de altă parte, cu atât mai mult un potențial candidat simte că va fi respectat și apreciat în cadrul organizației. Prin adoptarea cu adevărat a diversității la locul de muncă (și nu prin simbolizarea acesteia), companiile vor fi mai atractive pentru care pot lucra și pot încuraja mai mulți solicitanți de locuri de muncă din toate mediile să solicite posturi disponibile.

  1. În Europa, 9 din 10 locuri de muncă vor fi digitale

Viitorul peisaj al locurilor de muncă se apropie rapid, astfel încât inovația avansează mai rapid ca oricând și noile competențe necesare pentru a ține pasul cu cererea pieței, nu vor trece mult până când 9 din 10 locuri de muncă din Europa vor fi digitale. În ritmul nostru de dezvoltare, tehnologia va fi în curând punctul forte pentru rolurile de serviciu.

Puneți aceste două aspecte împreună și este o chestiune de statistici simple: în curând, va fi practic imposibil să nu angajați femei oricum în rolurile TIC și digitale. Angajatorii ar beneficia de avansarea curbei și angajarea mai multor femei în roluri digitale acum.

Talentul și capacitatea feminină sunt deja acolo, deci, optând pentru ele mai des în procesele de recrutare și sprijinind personalul cu pregătire regulată la locul de muncă pentru a-și menține competențele digitale actualizate, angajatorii investesc într-o echipă dedicată și performantă, care este gata pentru provocările de mâine și poate ajuta noua generație de angajați diversi să crească între companii.

  1. Crearea unei societăți drepte și egale

În cele din urmă, odată ce lumea devine din ce în ce mai digitală, nu ne putem permite să lăsăm pe nimeni în urmă. Trebuie să ne asigurăm că femeile, la fel ca bărbații, au acces la cariere rezistente în viitor, la independența economică și la flexibilitatea operațională pe care o au locurile de muncă în TIC.

Dacă dorim să contribuim la crearea unei societăți solide și egale, aducerea mai multor femei de toate mediile în sectorul tehnologic și oferirea acestora de instrumente pentru a beneficia pe deplin de transformarea digitală ar trebui să fie o nebunie.