
Săptămâna aceasta, cursantele noastre #Women4IT, viitoare specialiste în Software Testing, au facut Job Shadowing cu Mihaela Draniceanu.
Pe MIhaela, poate o mai țineți minte din proiect, când a redat cursul de Tester cursantelor din seria trecută , între 2020-2021! 😊 Ea este Senior Quality Engineer la Axway Romania și lucrează de 14 ani în IT, și-a început cariera ca și tester, însă a interacționat și cu alte roluri, de la Scrum Master la Project Manager. În ultimii ani a susținut traininguri interne despre testare în companiile în care a lucrat. Orice ar încerca, pasiunea ei rămâne tot QA-ul și este fericită să o poată împărtăși cu alții prin training-uri și cursuri.
Deși tema inițială a fost O zi din viața unui Tester, în timpul sesiunii s-au pus multe întrebări și s-au primit și mai multe răspunsuri care cu siguranță le vor ajuta pe fete să își croiască mai ușor cariera în Testare de acum înainte. Enumăr mai jos câteva din curiozitățile cursantelor și câteva idei de-ale Mihaelei care sperăm șa fie de interes pentru oricine este curios de acest domeniu – Quality & Assurance Testing.
Dacă acum 14 ani, testarea era privită ca un job inferior în zona de IT, astăzi nu se mai întamplă asta. Industria e mult mai matură și testarea este considerată esențială în procesul unui produs IT.
Dacă vă întrebați dacă vei ieși la pensie dintr-o poziție de Tester, ei bine, puteți să vă liniștiți aflând că un tester poate merge in zona de Project management, People management, Team leading sau chiar Web Development.
Pentru că e bine sa gândești în afara cutiei, în testare nu toate zilele sunt la fel. Pentru că depinde de perioada prin care trece proiectul (research, folosirea tool-urilor, release, executie, analiza de risc etc)
Am aflat de la cursante că în realitate, treburile stau puțin diferit. Unui Tester entry level nu îi este atât de ușor să se angajeze după terminarea unui curs. Pentru că mulți angajatori, deși postează anunț pentru Entry level, de fapt la interviu cer experiență 2-3 ani.
Am mai aflat despre Internshipuri,că în general sunt plătite la companiile mari care caută Juniori pe care să îi instruiască mai nișat ulterior în cadrul echipelor lor. Și că e o idee bună pentru a intra pe piață ca și entry level.
În ceea ce privesc așteptările angajatorilor de la un entry level, e important ca macar sa aibă niște cunoștințe de bază si să înțeleagă ce presupune testarea în general.
Și pentru că în pandemie, lucrurile au evoluat și au setat un tendință nuă de lucru, a venit întrebarea despre lucru remote. Cît de greu sau ușor îi este unui Tester Entry level să înceapă un job nou în format remote.
Mihaela spune că se poate lucra foarte bine și remote. Ba ciar s-a dat exemplu, spunând că ea în păandemie a schimbat jobul și a învățat și tool-uri noi. Depinde de cum e fiecare persoana, și poate mai mult decât orice, contează echipa în care te angajezi. E important să pui întrebări și să ți se răspundă, să fii deschis atunci când nu întelegi, ca să primești claritate.
Fapt: în companii, in departamentele de Testing, de obicei se practică să se aloce o persoană mai extrovertită și deschisă care să îi învețe pe cei noi, sau pur și simplu pe ceilalți colegi care vor să învete ceva nou.
Iar dacă vă întrebați când îți dai seama dacă ești potrivit pentru jobul de Testare, răspunsul e că în general după vreo 20 de test cases poți trage o concluzie cât de cât sigură.
În privința subiectului cel mai sensibil, și anume aspectul financiar, fetele au primit ca și sfat șă nu stea într-un singur loc de muncă, să se plafoneze, pe un salariu care nu crește, sau crește rar și puțin. Pentru că angajatorii au două feluri în care procedează: de la inceput oferă salariu mare dar nu mai crește decât rar sau foarte puțin sau invers, oferă salariu mic la început de unde are loc să crească treptat.
În orice caz, sfatuș primit este că Job hopping e bun și pt experiența general în domeniu, în lucrul cu oamenii, în dezvoltarea personală, nu doar în aspectul financiar.
La întrebarea cum decurge un interviu pentru poziția de Tester, Mihaela, de exemplu, când participă la interviurile de angajare, spune că îi supune pe candidați la un mic test. De exemplu, “Cum ai testa o ceașcă pentru cafea?” Sau le dă o pagină dintr-un site cu diverse greșeli, și să spună dacă văd erori, sau să dea idei de soluții. Îi mai întreabă ce ar îmbunătăți la o aplicație pe care ei deja o folosesc des.
Când vorbim despre ce tool recomandă să învețe cursantele cel mai bine, ele au fost îndreptate către ambele feluri de tool-uri. Și manuale și automate.
Pentru testare manuală e bine să cunoască Jira, de exemplu, pentru că e gratis și accesibil. De asemneea un tool de test management, sau să exerseze mult crearea de teste.
Iar pentru testare automata, Selenium, care e un add-on de Chrome si Firefox e ușor de instalat și de folosit și are foarte multă documentație pe internet.
Când vine vorba despre certificări, am aflat despre ISTQB – care este o certificare mondială care se cere în anumite țări ca și Germania și Belgia. În Romînia, cursul de Testare este acreditat ANC și este mai mult decât suficient ca să începi un job în Testare.