Interviu cu Diana Măcău – freelance IT Recruiter

Diana, mulțumesc că ai acceptat să faci parte din proiectul Women4IT prin acest interviu. ? Observ că ești foarte prezentă pe social media cu tot felul de campanii și participări la conferințe din domeniul IT, cum ar fi revo.js Conference 2019, unde ai fost MC si gazdă! ?

 Este limpede că ți-ai format o nișă pe care o dezvolți frumos. Felicitări!

 1.Spune-mi puțin despre tine. Ce ai studiat, ce te pasionează, de ce lucrezi în domeniul recrutării?

Mă numesc Diana Măcău, am o diplomă în Sociologie și un master în Psihologie Organizațională (deși acolo din păcate n-am mai apucat să iau diploma, fiind plecată în SUA), și timpul liber mi-l ocup cu filme și cărți, care mai de care mai diverse.

În recrutare am ajuns din întâmplare, nu prea știam eu ce vreau să fac “cu viața mea” din liceu sau facultate, știam că îmi place să lucrez cu oamenii și că am si o afinitate pentru tehnologie, chiar dacă nu mi-am făcut studiile în domeniu. Cred că a fost mai mult din noroc când am ajuns să lucrez la o companie IT din Timișoara și mi-am dat seama cât de fain e să poți să cunoști o grămadă de oameni noi, prin interviuri, prin evenimente, colegi cu care ajungi să lucrezi și îi vezi cum cresc în cadrul companiei.

2.In momentul de față ești self-employed. De ce ai ales asta?

Nici asta nu pot să zic că a fost o alegere mult gândită, a cam venit de la sine. Eram într-o perioadă destul de dificilă din viața mea, și mi-a luat ceva să îmi dau seama că nu mai pot da aceeași energie la job și că aveam nevoie de o schimbare. Atunci am fost abordată de către o agenție de recrutare să mă alatur lor, însă ca și PFA, și cu chiu cu vai am acceptat, deși mi-era destul de frică să fac pasul ăsta. Ei bine, încet încet am prins încredere în mine, chiar și când lucrurile nu au mers atât de bine precum mă așteptam cu agenția și am fost nevoită să trec pe cont propriu. Am avut mare noroc să am spijinul colegilor mei cu care organizam HackTM, majoritatea freelancers, care m-au ghidat cu sfaturi și vorbe bune 🙂

3.Care ai spune că e diferența între a lucra pt tine vs a lucra pt un angajator?

Deși ai o plasă de siguranță destul de mare când lucrezi pentru un angajator, ai mult mai multă libertate când lucrezi pentru tine: de timp, de decizie, de cum vrei să abordezi anumite probleme, etc. În cazul meu, job-ul de HR la o firmă mai mică nu se termina niciodată; puteam sa lucrez 24 de ore pe zi și tot aveam lucruri de făcut, și niciodată nu simțeam că ajungeam la un nivel de satisfacere sau încheiere. Ca freelancer, mi-e mult mai ușor să văd rezultatul muncii mele. Mă reprezint pe mine însămi și business-ul meu, iar feedback-ul bun, recomandările cât și faptul că mă pot susține singură sunt semne de succes pentru mine.

4.Poți să corelezi asta și în domeniul IT? Pentru că știm că mulți IT-iști preferă să muncească ca și freelanceri.

Într-un fel, da. Mulți din domeniul IT preferă să aibă aceeași libertate de decizie: când și de unde lucrează, ce proiecte își aleg, cât efort depun pentru ele, ș.a.m.d. E o diferență destul de mare între a avea un “șef” sau un “manager” care să îți spună pe ce proiect vei lucra și că trebuie să vii zilnic la birou ca să faci munca respectivă, etc, vs să poți lua tu deciziile pentru tine.

5.Care ai spune că este pulsul pieței IT în România? Dar localizat în Timișoara?

În mod normal, piața IT din România este destul de dezvoltată, motiv pentru care avem și toate firmele astea mari care își deschid un sediu aici și angajeaza sute de oameni. Și în Timișoara cred că avem un hub bine dezvoltat, deși unii oameni spun că suntem sub piața din Cluj și București.

6.Ce crezi că are de oferit domeniul IT comunităților de tineri din România?

Domeniul IT este în momentul de față cel mai căutat și cel mai beneficiat domeniu. Totul se rezumă la tehnologie în zilele noastre, la inovație, cercetare, dezvoltare; avem o cerere foarte mare pe piața de IT-iști, fie că e vorba de software sau hardware, și din păcate, Universitățile nu mai fac față la nevoia pieței. Tinerii au un mare avantaj în a lucra în IT, nu doar din prisma beneficiilor, dar și a cunoștintelor, provocării în sine, și ceea ce pot realiza pentru comunitate.

7.Despre diferențele de gen dintre angajații în IT la momentul actual, ce ne poți spune?

Deși n-am citit prea multe studii despre asta, cel puțin nu la nivel național, am observat totuși o diferență de gen. Femeile de exemplu au o tendință să se subestimeze sau subvalorifice când vine vorba de IT, în timp ce bărbații au mult mai multă încredere în abilitățile cât și valoarea lor. Poate fi o chestie societală, de “așa am fost învățați de mici” poate fi o chestie de domeniu, unde procentual sunt mai multi bărbați în IT comparativ cu femeile, însă oricare ar fi motivul din spate, diferența din păcate, există.

8.Care ai spune că e procentajul numărului de femei care activează și poate că excelează în domeniul IT în România?

Din nou, ar trebui să fie deja studii și cercetări făcute pe tema asta care pot răspunde cu exactitate la întrebare, însă din punctul meu de vedere (strict observațional, la interviurile la care am participat cât și evenimentele organizate), aș estima undeva la 30-35% femei care activează și excelează în domeniul IT în România. Am văzut și firme unde 95% erau bărbați (firme mici-mijlocii), însă am văzut și firme unde distribuția era mult mai echilibrată, 50-50%.

9.Ce știi să ne spui despre metodele alternative de învățare în domeniul IT din România?

Sunt foarte binevenite având în vedere discrepanța mare dintre cererea pe piața de forță de muncă în IT și ce pot pune la dispoziție Universitățile. Așa că încurajez să avem cât mai multe astfel de programe de învățare, cursuri online, traininguri de programare și nu numai, pentru toți cei interesați să intre în domeniu. Cred că este benefic pentru toate părțile 🙂

10.Crezi că persoanele care absolvă cursuri de IT, în afara Universităților de profil, au șanse să fie angajate?

Da, însă doar în cazul în care își continuă educația și în afara cursului de IT. Din păcate doar un curs de introducere în programare nu va fi întotdeauna suficient pentru a găsi un job în IT, trebuie suplimentat cu alte proiecte personale, poate chiar și alte cursuri, articole de specialitate, etc. Însă am vazut foarte multe cazuri de succes de oameni veniți din diverse alte domenii care au intrat în IT în urma absolvirii cursului făcut, și de mult ori s-a datorat perseverenței.

11.Vorbind despre cele mai vânate joburi de IT din România, care ai spune că sunt în top 4?

Cererea cea mai mare avută în momentul de față este de Software Developer, care poate e și unul din cele mai vânate joburi, diferența făcându-se la limbajele de programare cerute. Am observat că mulți fac cursuri de testare manuală și/sau automată, și pe bună dreptate – QA sunt destul de căutați în firme. Project Managerii sunt destul de căutați iarăși, cu sau fără experiență în IT. Web Designeri cred ca avem mai puțini, procentual față de Web Developers, înăa nici nu sunt la fel de multe poziții. Domeniul de Automotive angajează în masă, iar majoritatea corporațiilor oferă și perioade de training adecvate. Culmea, chiar și dacă vrei să lucrezi pe o poziție de HR, Team Assistant, Office Manager, etc, tot ai nevoie de anumite cunoștinte tehnice, chiar dacă e vorba doar de gestionarea suitei Microsoft Office, Google Drive și alte câteva programe specifice.

12.Cât de repede crezi că se ocupă pozițiile acestea?

În general, depinde de la firmă la firmă și de la candidat la candidat. Am văzut candidați buni care au stat pe tușă vreo 3 luni și nu au reușit să se angajeze și am văzut și candidați cu 3 oferte pe masă în primele săptămâni de căutare.

13.Poți să faci o descriere pentru candidata ideală pentru aceste roluri?

Candidata ideală, pentru mine nu e doar persoana care vine cu anumite cunoștințe din spate, dar și o persoană care are încredere în ea însăși și abilitățile ei, o persoană care se poate adapta destul de ușor la un mediu nou de lucru sau un program/tool nou, o persoană care e condusă de pasiune și curiozitate, și are o anumită autonomie sau independență la lucru. E foarte important să pui întrebări la un job și să înveți cât mai mult de la colegii tăi, însă este la fel de important să fii capabilă să te descurci și singură, să încerci sau să cercetezi soluțiile pe cont propriu.

14.Ce au în comun companiile de IT din România / Timișoara?

Cred că toate companiile caută cam același lucru la un viitor angajat: să se adaptaze și să învețe repede ce are de făcut, să lucreze bine în echipă (asta înseamnă comunicare bună, deschidere la feedback, încredere în sine, focus pe soluții), să fie productiv și să aducă rezultate.

15.Care este intervalul de salarii pentru încadrările de junior/entry-level?

Range-ul salarial depinde de foarte mulți factori, și chiar de la oraș la oraș. Pe o poziție entry-level se pot oferi salarii nete între 2500 și 6000 Ron, depinzând de mărimea firmei, bugetele avute, resursele necesare pentru a mentora sau pregăti o persoană nouă, nivelul salarial al colegilor etc.

16.Care crezi ca ar fi motivația angajatorilor ca să facă parteneriate cu Proiecte ca și Women4IT?

Cred că ar fi destul de mare motivația angajatorilor pentru astfel de parteneriate. Multe din firmele de pe piață deja au câteva parteneriate fie cu Universitățile, fie diverse programe de training-uri pentru a mări grupul de persoane de unde își pot selecta viitorii angajați. Cu atât mai mult, proiectele care pot pregăti viitorii angajați fix pe cererile angajatorilor aduc un mare plus.

17.Care crezi că ar fi avantajele parteneriatelor dintre angajatori și Proiectul W4IT?

Un mare avantaj constă în pregătirea mult mai specifică a persoanelor, conform nevoilor angajatorilor, astfel încât firmele deja pot angaja oameni pregătiți și selectați, ceea ce le vor reduce costurile pentru programele de recrutare, cât și timpul de angajare. Un alt mare avantaj al proiectului Women4IT este că va reduce gap-ul din domeniul diversității, și ajută la mărirea numărului de tinere pregătite în prealabil care își pot începe carierele digitale în cadrul firmelor de IT din România.

Citiți mai multe despre proiectul Women4IT pe pagina proiectului!