21 februarie 2022
COMUNICAT DE PRESĂ
Fundația EOS
70% dintre români nu au competențe digitale de bază. România este constant pe ultimele locuri în UE ca performanță digitală, așa după cum arată indicele DESI (Digital Economy and Society Index), încă din 2016. Degeaba suntem deasupra mediei la Conectivitate. Rămânem ultimii la capitole precum Capitalul Uman, Integrarea Tehnologiei Digitale și Servicii Publice Digitale.
În acest context, Fundația EOS România lansează în regim de urgență, proiectul național de educație și incluziune digitală “ÎMPREUNĂ ÎN ROMÂNIA DIGITALĂ”. Proiectul își propune să devină portavocea transformării digitale a lumii în care trăim.
Vom contura “harta diviziunii digitale în România”. Invităm primăriile și alte instituții de interes public să completeze chestionarul Studiu pentru Incluziunea Digitală, până la data de 28 februarie 2022.
Invităm entitățile interesate să adere la Rețeaua de Centre Digitale, prin completarea formularului online, până la data de 15 martie 2022. Invitația este lansată către ONG-uri, biblioteci, școli, primării sau centre comunitare, din orice zonă a țării, cu respectarea unor condiții de organizare și funcționare.
Cea mai importantă realizare a proiectului va fi propunerea unei strategii naționale de incluziune digitală, ce va fi prezentată factorilor guvernamentali de decizie. Doar implementarea de politici publice coerente și de dezvoltare a competențelor digitale a cetățenilor, poate smulge țara noastră de pe ultimul loc al clasamentului european DESI.
Pandemia Covid19 a arătat că realitatea fizică s-a îmbogățit cu o nouă dimensiune, cea a realității virtuale, a realității online. Ne dorim să nu lăsăm în urmă cele mai vulnerabile categorii sociale. Proiectul va oferi gratuit cursuri de competențe digitale de bază, de tipul: navigare în siguranță pe internet, cunoștințe digitale minime pentru angajare în diverse job-uri, completarea de cereri online către instituții, plata utilităților și a impozitelor online, programări online la medic, cumpărături online etc.
Suntem deja împreună în România Digitală cu Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice, și Asociația Română pentru Smart City.
Platforma online dedicată acestui proiect este https://incluziunedigitala.ro/.
Persoană de contact în relația cu presa: Sanda Foamete, incluziunedigitala@eos.ro