FUNDAȚIA EOS PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ

EOS DIGITAL ACADEMY – Conectat. Calificat. Angajat.

2020 poate fi unul dintre cei mai provocatori ani căruia a fost necesar să-i facem față. Atât întreprinderile mici și mijlocii, cât și unele dintre cele mai mari companii s-au confruntat cu schimbări fără precedent pe piață și în activitatea lor zilnică. Începând cu restricționarea circulației persoanelor și a mărfurilor sau chiar întreruperea lanțurilor de aprovizionare, continuând cu telemunca și amenințările cibernetice apărute în urma pandemiei, suntem cu toții obligați să ne adaptăm la un nou normal (sau post-normalitate) și să devenim mai inovatori ca niciodată.

Încă de la începutul anului, a devenit evident că acele companii care au introdus inovări în activitățile lor bazate pe tehnologie au fost mai puțin afectate de criză, motivându-i, astfel, și pe alții să inoveze și să se adapteze cu rapiditate. Noul cadru în care se desfășoară activitățile de zi cu zi ale întreprinderilor în întreaga lume au creat o serie de noi locuri de muncă care necesită competențe digitale. În prezent, majoritatea angajaților au nevoie de acestea într-o măsură mai mare sau mai mică și reprezintă o oportunitate de angajare pentru grupurile vulnerabile – persoane cu venituri mai mici, femei și minorități subreprezentate, adică toți cei care au fost afectați cel mai puternic anterior de pierderea locului de muncă și a venitului de bază.

Pentru a oferi oamenilor din întreaga lume posibilitatea de a depăși provocările din aceste vremuri nesigure, precum și pentru a mobiliza comunitatea IT și pentru a forma noi inovatori, Microsoft a lansat în iunie 2020, o inițiativă globală prin care și-a propus să sprijine 25 de milioane de oameni să-și dezvolte competențele digitale necesare. Inițiativa Globală pentru Competențe Digitale, combină resursele Microsoft, LinkedIn și GitHub și oferă cursuri și resurse pentru:

  • utilizarea datelor pentru identificarea locurilor de muncă cerute de piață și a competențelor necesare pentru a le ocupa,
  • acces gratuit la învățare și la conținut, pentru a ajuta oamenii să dobândească competențele pe care aceste locuri de muncă le necesită,
  • certificări la costuri minime și instrumente gratuite de căutare a unui loc de muncă, pentru a ajuta persoanele care dobândesc aceste competențe să își caute noi locuri de muncă.

În acest context, Fundația EOS a construit un parteneriat durabil cu Microsoft pentru a aduce Inițiativa Globală pentru Competențe Digitale și în România. Astfel, începând din acest an, Fundația EOS va sprijini în mod direct peste 3.000 de persoane care au nevoie de competențe digitale pentru a-și păstra locul de muncă sau chiar persoane care se află în prezent în șomaj și au nevoie de abilități digitale pentru a putea obține un loc de muncă în contextul actual. Resursele puse la dispoziția beneficiarilor vor include un portal unic de acces la toate resursele,  un instrument de evaluare a competențelor digitale și unul pentru profilarea specifică pe anumite joburi identificate, cursuri online individuale sau cu instructor și oportunități de certificare a competențelor beneficiarilor. Proiectul va sprijini beneficiarii în procesul de angajare printr-un program de mentorat cuprinzător care se va focaliza pe activități de identificare a unor joburi potrivite, scrierea unui CV și pregătire pentru interviuri.