
Lipsa continuă a unei reprezentări suficiente a femeilor în sectorul tehnologiei este îngrijorătoare. Începând cu 2020, doar 18,5% dintre specialiștii TIC angajați în UE sunt femei, iar femeile reprezintă o treime din absolvenții STEM. Mai mult, cca. 33% dintre femeile din Europa sunt inactive pe piața muncii din cauza responsabilităților de îngrijire – un fenomen care s-a agravat doar în timpul pandemiei de Covid-19. Cu toate acestea, inițiativele paneuropene, cum ar fi Women4IT, au arătat că, atunci când sunt sprijinite prin formare personalizată a competențelor digitale, tinerele femei care nu sunt angajate în prezent sau care sunt în învățământ au o rată extraordinară de succes în începerea unei cariere în domeniul TIC. Abia anul trecut, 65% dintre femeile formate de Women4IT au obținut un loc de muncă cu normă întreagă în sectorul digital în decurs de 3 luni de la absolvirea programului.
Pe măsură ce Comisia Europeană își intensifică ambiția de a aborda decalajul de gen în sectorul digital prin obiectivele deceniului digital privind competențele și propunerea recentă privind femeile la conducere în consilii, experții europeni au explorat în continuare reducerea diviziunii de gen în tehnologie la Conferința Women4IT: Calea către egalitatea de gen în digital pe 20 ianuarie 2022.
În deschiderea evenimentului cu discursul ei, directorul general al DIGITALEUROPE Cecilia Bonefeld-Dahl a spus:
„Avem responsabilitatea colectivă de a face sectorul tehnologic mai incluziv și toți actorii au un rol de jucat. Dar, în primul rând, nu poți fi ceea ce nu poți vedea. Cu mai multe modele feminine, putem inspira o nouă generație de tinere să devină creatoare de tehnologie.”
Themis Chaudiphou, directorul DG EAC la Comisia Europeană, a adăugat:
„Cu o conectivitate sporită, soluții tehnologice vibrante și mai multe oportunități de lucru digital ca niciodată, fetele de astăzi ar putea fi cei mai importanți ingineri, cercetători de date și arhitecți IT de mâine. Cu toate acestea, decalajul digital de gen, perspectivele limitate de carieră și stereotipurile și normele de gen dăunătoare continuă să le rețină. Trebuie să începem cu educație și formare, iar cu Planul nostru de acțiune pentru educație digitală, facem exact asta. (…) Acțiunile individuale, creșterea gradului de conștientizare și finanțarea la scară mică nu sunt suficiente. Ceea ce avem nevoie este ca toți actorii să lucreze împreună: autoritățile publice, instituțiile de învățământ, industria și societatea civilă. Women4IT este un exemplu excelent în acest sens.”
Speakerii evenimentului au subliniat, de asemenea, câteva puncte convingătoare cu privire la modalitățile de a reduce decalajul de gen în digital.
Potrivit Danielei Ciuma, Manager de Resurse Umane la Victory Square Partners în România, companiile ar trebui să fie mai deschise către candidații cu abilități serioase dobândite prin educație alternativă sau să își desfășoare propriile programe de perfecționare pentru profesioniști cu mai puțină experiență.
Directorul Agenției de Stat pentru Ocuparea Forței de Muncă din Letonia, Evita Simsone a subliniat beneficiile construirii de parteneriate public-privat dedicate acestei misiuni, în timp ce Joanna Pruszyńska-Witkowska, vicepreședinte și co-fondatoare Future Collars, s-a concentrat pe rolul responsabilității și al mentoratului responsabil în ruperea stereotipurilor dăunătoare asupra genului și tehnologiei pe care societatea le-a cultivat.
În cele din urmă, conferința a servit ca o oportunitate de a auzi direct de la absolventele Women4IT, care și-au împărtășit poveștile, experiența lor de învățare și beneficiile programului:
„M-am mutat de curând în Irlanda și a fost o perioadă foarte grea. Eram șomeră, am avut un lockdown strict, datorită pandemiei așa că m-am simțit bine să fac parte dintr-un grup. [Instruirea Women4IT] m-a ajutat să înțeleg mai multe despre piața de aici în Europa, despre toți termenii tehnici pe care îi folosesc acum în domeniul meu, să-mi îmbunătățesc abilitățile și să-mi actualizez cunoștințele; a fost și o rețea grozavă.”
– Leticia Martins, Digital Marketing Executive Trainee (Irlanda)
„Profesorul de curs ne-a încurajat să credem în noi însene ca femei, ca profesioniste și să ne creăm propriul drum prin sectorul tehnologic. (…) Să-mi dau seama cum să mă potrivesc pe piață este o provocare, dar după curs, am avut oportunități grozave – lucrez pentru afaceri mici, care au impact și sunt deținute de femei. Mă simt onorată să îi ajut să-și ducă proiectele în lumea digitală.”
– Virginia Arroyo Armenteros, Digital Media Specialist Trainee (Spania).
În 2022, Women4IT își va continua eforturile de formare în cele șapte țări pilot și aspiră să ajute alte organizații să implementeze soluțiile proiectului în noi regiuni din Europa.
Ai ratat conferința Women4IT? Puteți viziona toate sesiunile aici.
Despre Women4IT
Women4IT – o inițiativă finanțată de Fondul de granturi SEE și Norvegia pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor – își propune să împuternicească femeile tinere din întreaga Europă pentru a intra în economia digitală. Oferind formare complet finanțată, adaptată individual pentru competențe digitale, care reflectă nevoile actuale ale pieței, Women4IT echipează femeile cu un set de competențe digitale solicitate și îndrumări pentru angajare, punându-le pe calea către o carieră în tehnologie sigură pentru viitor.
În 2021, Women4IT și-a implementat cu succes primele eforturi de pilotare în 7 țări europene: Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, România și Spania. Până în prezent, a format 646 tinere femei, dintre care 419 au găsit un loc de muncă cu normă întreagă în locuri de muncă digitale sau au devenit antreprenori în primele trei luni de la curs. În plus, peste 2.500 și-au testat abilitățile digitale cu instrumentul de profilare Women4IT, iar campaniile noastre de conștientizare au ajuns la 35.000 de femei și fete.