Fundația EOS
Fundația EOS este o organizație neguvernamentala privată non-profit înființată în anul 1999. Scopul principal este acela de a reduce decalajul digital din România, ajutând oamenii să-și realizeze întregul lor potențial prin utilizarea tehnologiei. Fundatia EOS derulează proiecte în două domenii principale: sistemul de educație preuniversitară și universitară (formarea profesorilor în utilizarea noilor tehnologii) și comunitatea mai largă (proiecte de incluziune și educație digitală pentru publicul larg).
Fundaţia EOS România a derulat primele programe şi activităţi de educație digitală pentru cadre didactice încă din anul 1999. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundația EOS a organizate cursuri de dezvoltare a competențelor digitale de bază, dar și cursui de pedagogice digitală pentru aproximativ 30.000 de cadre didactice.
Parteneriatul de peste 20 de ani al Fundației EOS cu Ministerul Educației s-a concretizat prin dezvoltarea si introducerea încă din anul 2003 a Tehnologiei Informaţiei și Comunicațiilor ca disciplină opţională la clasele I-VIII şi ca disciplină cu titlu obligatoriu la clasele IX-XII și dezvoltarea unei programe şcolare noi pentru Tehnologia Informaţiei diferită de curricula pentru Informatică existentă la acea dată. Ulterior, Fundația EOS a participat în calitate de partener la proiecte sistemice (de exemplu Programul a Doua Șansă sau Programul de Competențe Cheie) prin introducerea utilizării tehnologiei digitale ca instrument de îmbunătățire a performanței cadrelor didactice la clasă.
Printre proiectele derulate în parteneriat cu Ministerul Educației se află proiectul Informatica 365, un proiect care a avut ca scop formarea cadrelor didactice la nivel național pentru predarea disciplinei nou introduse în programa școlară de gimnaziu începând cu anul 2017 – Informatica și TIC. Proiectul Informatica 365 a sprijinit activ inițiativa Ministerului Educaţiei de a introduce programarea într-un stadiu timpuriu al ciclului educațional. În cadrul proiectului derulat de EOS, profesorii de gimnaziu au acces la instrumente şi resurse educaționale pentru predarea acestei discipline, prin cursuri acreditate la nivel național Minecraft pentru Educaţie şi Programare Creativă prin Jocuri şi Aplicaţii Colaborative.
Peste 3.800 de profesori au fost instruiți la nivel naţional, în special cei din în zonele dezavantajate din oraşe mici şi din mediul rural. În plus, în cadrul proiectului se organizează anual evenimente de recunoaştere a meritelor celor mai activi profesori în predarea cursurilor introduse prin acest program, precum şi o competiţie adresată elevilor, un campionat național de Minecraft pentru Educație. Acest eveniment atrage în fiecare an peste 1000 de elevi care creează proiecte digitale de actualitate folosindu-și cunoștințele de programare dobândite.
Fundația EOS a dotat de asemenea peste 180 de școli cu kit-uri educaționale de programare care conțin câte 10 dispozitive Micro:Bit. Cadrele didactice din aceste școli au fost instruite în utilizarea la clasă a echipamentelor.
În anul 2020 Fundatia EOS a colaborat cu echipa Comisiei Europene care a dezvoltat Cadrul European de Competențe Digitale pentru Profesori, punând la dispoziția comunității educaționale din România versiunea tradusă și localizată a acestui document strategic.
EOS a participat în ultimii ani la unul dintre cele mai mari proiecte de alfabetizare digitală din România. Programul Biblionet, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates și implementat de IREX în România, a oferit formare în competențe digitale pentru peste 2000 de bibliotecari, astfel încât aceștia să poată ajuta, la rândul lor, membrii comunităților lor să se integreze în societatea digitală.
Fundația EOS este membru fondator al Coaliției pentru Educație Digitală, o rețea de organizații care își propune să sprijine dezvoltarea educației digitale de calitate în România și adaptarea ofertei educaționale astfel încât aceasta să pregătească copiii și tinerii pentru transformarea societății și a pieței muncii sub impactul tendințelor tehnologice.
De asemenea, Fundația EOS este membru fondator al rețelei pan-europene de incluziune digitală – All Digital, o comunitate de organizații care în parteneriat cu diferite organizații și instituții europene aduc tehnologia mai aproape de oameni. În România, Fundația EOS militează pentru îmbunătățirea nivelului de competențe digitale în rândul populației prin activități de instruire, campanii de conștientizare și dezvoltarea unei strategii de incluziune digitală la nivel național. De 15 ani, Fundația EOS organizează campania de incluziune digitală Hai pe Net – campanie care în parteneriat cu școli. Biblioteci și ONG-uri a atras până în prezent peste 100.000 de participanți.
Începând din anul 2016, Fundația EOS organizează anual Campionatul Național Microsoft Office Specialist în parteneriat cu Certipro Education, Microsoft Romania și Ministerul Educației. Elevii cu cele mai bune punctaje la utilizarea aplicațiilor Word, Excel și PowerPoint reprezintă în fiecare an România la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist care are loc în fiecare an în Satele Unite. Elevii români au obținut rezultate remarcabile la fiecare competiție.
În anul 2012 Fundația EOS a introdus programele de formare și certificare ale Certiport/Pearson Vue în România, acestea fiind derulate în prezent în parteneriat cu Certipro Education, o companie cu o expertiză de peste 10 ani în dezvoltarea, localizarea, acreditarea și implementarea programelor de competențe digitale. Certipro Education este în prezent unicul distribuitor Certiport autorizat în România și Republica Moldova să implementeze programele de certificare a competențelor digitale cuprinse în portofoliul Certiport. Programele de certificare Certiport de adresează cu precădere sectorului academic (elevi, studenți și cadre didactice). Printre proiectele de colaborare cu Certipro Education, menționăm introducerea certificării IC3 – Digital Literacy Certification în România, aceasta fiind echivalată cu examenul de competențe digitale (proba D) din cadrul examenului de bacalaureat încă din anul 2013, odată cu publicarea ordinului MECS 4932/29.08.2013. Mai târziu, certificarea IC3 GS5 a fost echivalată de către Ministerul Educației, prin OMEC 4413 /28.05.2020, acordând prin echivalare un număr de 15 credite profesionale cadrelor didactice care obțin această certificare.
Un alt program din portofoliul comun al Fundației EOS și Certipro în colaborare cu Microsoft România care beneficiază de recunoaștere din partea Ministerului Educației, prin acordarea de 15 credite profesionale transferabile, este programul de formare și certificare în pedagogia digitală Microsoft Certified Educator, un curs certificat adresat cadrelor didactice interesate să introducă utilizarea tehnologiei în predare disciplinelor proprii. Fundația EOS a dezvoltat un ghid metodologic dedicat cadrelor didactice care În acest scop, Certipro Education a dezvoltat un suport teoretic – Proiectarea învățării în sec. XXI, care este o resursă deschisă, accesibilă tuturor în mod gratuit.
Raportul anual al Fundației EOS pentru anul 2022 poate fi consultat aici: https://eos.ro/portofoliu/raport-anual-2022/.